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  1. 02 研究紀要
  2. 第25号(2022)

産学連携による長期間保存が可能な水で戻す乾燥納豆の開発

https://maebashi-it.repo.nii.ac.jp/records/430
https://maebashi-it.repo.nii.ac.jp/records/430
fbf20ac3-0a81-4e13-bac6-5f8fd4630c1c
名前 / ファイル ライセンス アクション
25-01.pdf 25-01 (1.4 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper_02(1)
公開日 2022-12-12
タイトル
タイトル 産学連携による長期間保存が可能な水で戻す乾燥納豆の開発
タイトル
タイトル Development of Rehydratable Dried Natto That Can Be Stored for a Long Time through Industry-Academia Collaboration
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題 納豆菌
キーワード
主題 産学連携
キーワード
主題 長期間保存
キーワード
主題 水で戻す乾燥納豆
キーワード
主題 備蓄食料
キーワード
言語 en
主題 Bacillus subtilis subsp. natto
キーワード
言語 en
主題 Industry-academia collaboration
キーワード
言語 en
主題 Long-term storage
キーワード
言語 en
主題 Rehydratable dried natto
キーワード
言語 en
主題 Stockpile food
著者 善野, 修平

× 善野, 修平

善野, 修平

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角田, 翔平

× 角田, 翔平

角田, 翔平

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Even if freeze-dried natto is rehydrated in water, it loses much of its natto-like quality and cannot be successfully regenerated into natto. In order to be able to eat delicious natto even overseas, we have developed a rehydratable dried natto through industry-academia collaboration. The fermented natto was dried so as not to be subjected to secondary fermentation by blowing at 8-30°C, and then dried to a moisture content of about 7% that enables long-term storage by blowing at 20-80°C. Although this dried natto was very hard as it was, it had a natto-like character, and the cell number of Bacillus subtilis subsp. natto was as high as that of normal natto. By swelling with water at room temperature for 6 hours or at refrigerated temperature for 12 hours, it could be regenerated into natto as usual. Natto regenerated with water had more than twice the hardness of normal natto, and the degree of stringing was inversely proportional to the amount of swelling water.
書誌情報 前橋工科大学研究紀要

発行日 2022-03-31
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1343-8867
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11225201
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Ver.1 2023-06-20 14:09:39.177250
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