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  1. 02 研究紀要
  2. 第21号(2018)

接合によりグルコアミラーゼ遺伝子STA1が発現したビール酵母の育種

https://maebashi-it.repo.nii.ac.jp/records/52
https://maebashi-it.repo.nii.ac.jp/records/52
13bb81a5-2c11-4b36-b33a-ecc41eef1c77
名前 / ファイル ライセンス アクション
31〔解説・総説〕接合によりグルコアミラーゼ遺伝子STA1が発現したビール酵母の育種(P53-56)(尾形).pdf 31〔解説・総説〕接合によりグルコアミラーゼ遺伝子STA1が発現したビール酵母の育種(P53-56)(尾形).pdf (461.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper_02(1)
公開日 2018-11-23
タイトル
タイトル 接合によりグルコアミラーゼ遺伝子STA1が発現したビール酵母の育種
その他のタイトル
その他のタイトル Construction of a brewing yeast expressing the glucoamylase gene STA1 by mating
言語
言語 jpn
キーワード
主題 グルコアミラーゼ
キーワード
主題 ビール酵母
キーワード
主題 接合
キーワード
主題 マルトオリゴ糖
キーワード
主題 香気成分
キーワード
主題 glucoamylase
キーワード
主題 brewing yeast
キーワード
主題 mating
キーワード
主題 maltooligosaccharide
キーワード
主題 flavor compound
著者 尾形, 智夫

× 尾形, 智夫

尾形, 智夫

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オガタ, トモオ

× オガタ, トモオ

オガタ, トモオ

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Ogata, Tomoo

× Ogata, Tomoo

Ogata, Tomoo

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Standard brewing yeast cannot utilize larger oligomers or dextrins, which represent about 25% of wort sugars. A brewing yeast strain that could ferment these additional sugars to ethanol would be useful for producing low-carbohydrate diabetic or low-calorie beers. In this study, a brewing yeast strain that secretes glucoamylase was constructed by mating. The resulting Saccharomyces cerevisiae 278/113371 yeast was MATa/? diploid, but expressed the glucoamylase gene STA1. At the early phase of the fermentation test in malt extract medium, the fermentation rate of the diploid STA1 strain was slower than those of both the parent strain S. cerevisiae MAFF113371 and the reference strain bottom-fermenting yeast Weihenstephan 34/70. At the later phase of the fermentation test, however, the fermentation rate of the STA1 yeast strain was faster than those of the other strains. The concentration of ethanol in the culture supernatant of the STA1 yeast strain after the fermentation test was higher than those of the others. The concentration of all maltooligosaccharides in the culture supernatant of the STA1 yeast strain after the fermentation test was lower than those of the parent and reference strains, whereas the concentrations of flavor compounds in the culture supernatant were higher. These effects are due to the glucoamylase secreted by the constructed STA1 yeast strain. In summary, a glucoamylase-secreting diploid yeast has been constructed by mating that will be useful for producing novel types of beer owing to its different fermentation pattern and concentrations of ethanol and flavor compounds
書誌情報 発行日 2018-03-31
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1343-8867
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11225201
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Thesis or Dissertation
更新日
日付 2018-11-24
日付タイプ Created
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Ver.1 2023-06-20 14:15:58.360608
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